Posjetite

 

Gradska knjižnica Samobor

Tel.: 3361-803, Krležina 9, Odjel za odrasle
Tel.: 3364-260, Šmidhenova 36, Odjel za djecu
e-mail: gks@vip.hr
www.gks.hr

Radno vrijeme: pon.-pet. 8 - 20, subota 8-12
Ljetno radno vrijeme: pon - uto 14 - 20, sri - pet 8 - 14, sub 8 - 12

Samoborski muzej

Tel.: 3361-014, Livadićeva 7
E-mail: samoborski.muzej@zg.t-com.hr
www.samoborskimuzej.hr
Radno vrijeme: uto-pet 9-15, subota 9 - 13, nedjelja 10 - 17, ponedjeljkom zatvoreno
Za vrijeme posebnih događanja radi i u večernjim satima.
Stalna zbirka: kulturno-povijesna, umjetnička, etnološka i geološka.

Muzej Marton

tel.: 3326 426, Jurjevska 7
e-mail: muzej-marton@muzej-marton.hr
www.muzej-marton.hr

Radno vrijeme: subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ostale dane po dogovoru.

Galerija Prica

tel.: 3360-112, 3336-214, 3336-215, Trg Matice hrvatske 6
e-mail: galerija@pousamobor.hr
www.pousamobor.hr
Radno vrijeme: uto-čet 9-15 , petkom 13-19 , subotom i nedjeljom 10-13

Otvorena galerija

Starogradska 12, tel. 3364-177
Otvoreno prema najavi

Mlin iz bajke

Izletište i vinotočje Mlin iz bajke, svega nekoliko kilometara od središta grada, u Maloj Jazbini, nova je turistička atrakcija grada Samobora. Riječ je o adaptiranoj staroj vodenici iz 1904. godine na potoku Bistreci, čime je oživljena tradicionalna prerada žita. Adaptacija mlina trajala je pet godina, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu se, kao u davna vremena, melju žitarice poput kukuruza, raži i pšenice te proizvodi kvalitetno brašno.

Mlin iz bajke možete posjetiti subotom i nedjeljom od 11 do 22 sata, a ostale dane po dogovoru na telefone 095 3375 280 ili 095 3375 281.

e-mail: re-ni@zg.t-com.hr
Adresa: Mlin iz bajke, seoski turizam, izletište i vinotočje, Mala Jazbina 25/h, 10 432 Bregana

Foto galerija Lang

Tel.: 3362-884, Langova 15
e-mail: fotum@globalnet.hr
www.fotogalerija-lang.com
Radno vrijeme: subota i nedjelja 11-13 i 16-19, ostali dani uz prethodnu najavu

Botanički vrt Suban

Tel. 01 3381 501, 3381 627, Manja Vas 12, Samobor
E-mail: suban@suban.hr
www.suban.hr
Prvi privatni botanički vrt ljekovitog bilja u Hrvatskoj smješten je u srcu planinskog dijela zapadne Hrvatske, između vrhova Plešivice i Oštrca, nadomak Samobora, u malom pitoresknom selu Manja Vas. U vrtu možete vidjeti oko 200 –tinjak vrsta ljekovitog bilja.
Može se doći i autobusom koji ide za Cerje i Bukovje, a polazi sa autobusnog kolodvora Samobor.
U blizini je i barokna crkva sv. Leonarda, sagrađena u 16. st.

Grgosova špilja

Nalazi se na početku sela Otruševec, 5 km od Samobora. Špilja ima dvije dvorane, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 m. Špilja je dugačka oko 30 m i bogata sigama. Kroz nju je izgrađen put i postavljena električna rasvjeta. Na ulazu su vrata, a ključ je u gostionici "Špilja", vlasnika Josipa Grgosa, koji je - kopajući kamenje za gašenje vapna - 1973. god i otkrio špilju. Bogatstvo sigama (stalaktitima i stalagmitima) pridonijelo je da Grgosova špilja - najljepša špilja sjeverozapadne Hrvatske - već 1974. god. bude proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.
Špilja je otvorena od uto-ned od 10-17 sati, a vođenje se organizira svaki puni sat. Cijena ulaznice: odrasli 25 kn, djeca 15 kn.

Etno kuća pod Okićem

Tel. 3382-335, 098/9288-773, Podokićka 40, Klake, Sv. Martin pod Okićem
e-mail: marijan.slakoper@etno-kuca.hr
www.etno-kuca.hr

Radno vrijeme:
Najavljene grupe-svaki dan, ned i praznik 10-17, travanj, svibanj, lipanj, rujan, listopad
Želite li vidjeti kako doista izgleda izvorna seoska kuća, posjetite Etno kuću. U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u podnožju staroga grada Okića i na granici parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, posjetiteljima nudi poseban ugođaj u autentičnom ambijentu seoskog domaćinstva okićkog kraja. Svojom izvornom građom i izloženim predmetima zavičajne zbirke okićkog kraja na živopisan način svjedoči o ne tako davnim vremenima života na selu.
Organizacija proslava, godišnjica, domjenaka, rođendana, poslovnih sastanaka, prezentacija, izložbi i drugih vrsta druženja u izvornom ambijentu stare seoske kuće.
Iznajmljivanje kuće ili sobe za odmor.

Poučna staza Otruševec

Prva poučna staza u Hrvatskoj nalazi se u mjestu Otruševec kraj Samobora, prema Bregani. Prva i posljednja točka nalaze se u neposrednoj blizini restorana "Kod špilje".
Letak i informacije u Turističkoj zajednici grada Samobora, tel. 336-0044.

Rudnik sveta Barbara

Obnovljeni Rudnik sveta Barbara u Rudama jedan je od prvih pokušaja zaštite i očuvanja tehničke rudarsko – geološke baštine (rudničkih prostorija) u Hrvatskoj te ostvarenje ideje o otvaranju rudarskog muzeja.

350 metara hodnika starih nekoliko stoljeća te dva rova Kokel i Sveto Trojstvo mogu se posjetiti vikendom i praznicima od 10:00 do 18:00 sati, po cijeni od 30,00 kuna. Posjet rudniku radnim danom moguć je za grupe od najmanje 10 osoba, prema dogovoru. Za svakog posjetitelja osigurana je zaštitna oprema (kaciga i kuta), a preporuča se slojevita sportska odjeća i čvrsta obuća.

Rudnik sveta Barbara

Šetalište Anindol

Najljepše samoborsko šetalište i šumovit park nalazi se na brdu Tepec. Tu je kapelica sv. Ane (po kojoj je šetalište dobilo ime), a nešto više prema vrhu brda sv. Juraj. 

Križni put

Podignut 1933. god. prigodom proslave 1900 godina spasenja po Isusu Kristu, kameniti Križni put s 14 postaja urešen je reljefnim slikama i kalvarijom. Seže od kapelice sv. Ane do kapelice sv. Jurja. Laganom šetnjom križni put od 14 postaja može se obići za 10 do 20 minuta.

Stari grad Samobor, 13. st.

Nalazi se na brdu Tepec u ruševnom stanju (ostale su samo zidine). Izgradili su ga pristaše češkog kralja Otokara oko 1270. god. Od tih najstarijih dijelova očuvana je samo još branič – kula. Život u njemu traje sve do kraja 18. st. kada ga vlasnici napuštaju. Unutar zidina su i ruševine gotičke kapele sv. Ane.

Najkraći put od centra Samobora do Starog grada vodi ulicom sv. Ane ili Jurjevskom do Anindola (15 min.) odakle se održavanom pješačkom stazom stiže do ulaza negdašnje plemićke utvrde (15 min.). Može se od centra krenuti i Starogradskom do Taborca, gdje skrećemo lijevo do sv. Mihalja i kratkim usponom (10-15 min.) penjemo se do cilja ili šetnicom Dr. Franje Tuđmana od muzeja do Vugrinščaka, pa slijedi uspon.

Šetalište Dr. Franje Tuđmana i ŠRC Vugrinščak

Vugrinščak je smješten u podnožju brda Tepec, a nadovezuje se na Šetalište dr. Franje Tuđmana, koje kreće od hotela Lavica, a završava na obodnici parka iza Muzeja. Šetnicom stižete u podnožje Starog grada i do crkve sv. Mihalja, do bazena i igrališta za odbojku na pijesku te igrališta za djecu, a potom i do ugostiteljskih objekata (u blizini su krčma “Gabreku 1929." i bistro “Vugrinščak”).

Stari grad Okić

Smjestio se 5 km južno od Samobora, na pola puta između Samobora i Jastrebarskog. Jedinstven je među srednjovjekovnim plemićkim gradovima kontinentalne Hrvatske po značaju koji ima s obzirom da njegove strukture velikim dijelom pripadaju romaničkom razdoblju (XI-XII. st.). Okić je privlačan za svaki oblik planinarenja, od alpinizma i oštrih tura do jednostavnog hodanja po brdima, jer ima nešto što je u hrvatskim planinama rijetkost - penjačku stazu osiguranu na alpski način klinovima i čeličnim užetima.
Put do podnožja starog grada, planinarske kuće pod Okićem u selu Klake, vodi iz Samobora preko Kladja, Molvica, Konščice i Klaka, dužine cca 12 km. Može se doći i iz smjera Jastrebarskog preko Plešivice kroz Bukovje Podvrško i Kotare.