Novosti

 

Održano 12. izdanje Bitke kod Samobora 1441.

Unatoč poznatom ishodu, na Vugrinščaku podno samoborskog Staroga grada svake se godine okupi sve veći broj vitezova, kopljanika, kuburaša, mačevaoca, streličara i njihovih pomagača, koji od jutarnjih sati grade svoje tabore iz kojih će poslijepodne krenuti u važnu bitku. U vjernom prikazu sukoba između vojske kraljice Elizabete i vitezova poljskog kralja Vladislava Jagelovića, ove je godine sudjelovalo više od 200 članova različitih viteških udruga iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, čiji članovi od zaborava čuvaju sjećanja na događaje i običaje Srednjeg vijeka.

Uprizorenje Bitke kod Samobora, sve dok poraženi nisu položili oružje i prisegnuli kraljici na vjernost, osim samih vojnih stratega, vodili su sa sigurnog mjesta i ovaj puta glavni sudac magistrata, kaštelan i njihovi pomagači, koje su utjelovili članovi Udruge Oživljena povijest Samobor, djelatnici Samoborskog muzeja, Turističke zajednice grada Samobora i Ogranka Matice hrvatske Samobor. Od samog početka ove sve poznatije samoborske manifestacije, čiji je idejni začetnik bivša kustosica Samoborskog muzeja Ivanka Brekalo, u organizaciji im pomažu i Vitezovi Zelingradski, koji osmišljavaju strategiju i sam tijek bitke.

Umorni ratnici i ranjenici nakon bitke mogli su se okrijepiti, zaliječiti rane ili pak popraviti oružje na Srednjovjekovnom sajmu, na kojem je 50-ak izlagača nudilo domaće proizvode, skuhala se i tradicionalna kaša, predstavljeni su stari zanati, tržilo se mačevima i štitovima, a i coprnice su nudile svoje usluge i proricale budućnost.

Unatoč manjem broju posjetitelja koji su ove godine pratili bitku na Vugrinščaku, vjerojatno zbog prijetećih kišnih oblaka, povijesna Bitka kod Samobora ima svijetlu budućnost kao značajna gradska manifestacija koja može privući velik broj turista u naš grad. Prostora za još pokoju ideju ili nove sadržaje, koji bi dodatno oplemenili samu bitku, ima dovoljno pa se nadamo da ćemo dogodine vidjeti njezino još bolje izdanje.