Novosti

 

Najposjećeniji Samobor i Velika Gorica

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 88.136 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 43.505 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 23.931 domaći gosti. I u 2016. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor.

„Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala blizina Zagreba, mnogobrojne manifestacije, razvijen izletnički lanac vrijednosti, raznolik i zanimljiv ruralni prostor te ono po čemu smo nadaleko poznati, bogata eno-gastronomska ponuda“, izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši kako je nedavno 10 turističko-ugostiteljskih objekata s prostora Zagrebačke županije postalo nositelj standarda „Okusi zagrebačkog kraja“. Brendirani u sklopu nacionalnoga projekta „Okusi hrvatske tradicije“, ovi objekti u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva glavna lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina.

„Moram pohvaliti izniman napor turističkih djelatnika koji iz godine u godinu podižu kvalitetu i kvantitetu turističke ponude u našoj županiji, a najljepše priznanje za njihov trud i rad su upravo ovi sjajni rezultati za koje ne sumnjam da će i u budućnosti nastaviti rasti“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Osim iznimnih prirodnih ljepota i mnogobrojnih sadržajnih manifestacija koje privlače sve veći broj turista na naše područje, Zagrebačka županija ima golemi potencijal u razvoju zdravstvenog turizma.” naglasio je Kožić.

Inače, Zagrebačka županija donijela je u 2016. godini Strategiju turističkog razvoja do 2025. godine koja predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina s područja turizma. Strategiju je izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba s ciljem boljeg pozicioniranja i stvaranja prepoznatljive turističke destinacije u narednom razdoblju. Također, u studenome 2016. godine predstavljen je Digitalni interaktivni prikaz Zagrebačke županije čiji multimedijski sadržaj nudi puni doživljaj ljepota „zelenog zagrebačkog prstena“ te, pomoću novih tehnologija, olakšava snalaženje u prostoru svakom korisniku.

Foto: Milan Žitković