Novosti

 

Prestižna oznaka i za dva samoborska lokala

U nastojanju da istakne i objedini ono najbolje iz svoje gastro ponude i Zagrebačka županija se uključila u projekt koji je već zaživio u drugim dijelovima Hrvatske pod nazivom Okusi tradicije, a provodi se u suradnji s gradskim i općinskim turističkim zajednicama pod nazivom Okusi zagrebačkoga kraja.

Kako je sve počelo i što sve se učinilo na promociji izvorne kuhinje u našoj županiji, kao i sam projekt, predstavili su u utorak, 8. studenoga, u Restoranu Samoborska klet direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić i voditelj projekta Borislav Šimenc.

Cilj projekta je povezati domaće proizvođače hrane, ugostitelje, vinare i slastičare da svojim zdravim autohtonim proizvodima i recepturama prepoznatljivost svojega kraja dignu na još višu razinu, jer je gastro ponuda sve veći motiv dolaska turista u neki od naših krajeva.

Zagrebačka županija tu prednjači svojim robnim markama, a Samobor, kao najbolje turističko odredište u županiji, već odavno je svojim specijalitetima sebi priskrbio epitet grada u kojem se dobro jede.

No, kako bi zadovoljili visoko postavljene kriterije, ugostitelji se moraju pobrinuti za kompletnu uslugu, koja uključuje hranu, uslugu, piće, ambijent i okoliš, pri čemu najmanje 6 tradicionalnih jela i 6 pića (najmanje 4 vrste vina i 2 druga pića s lokalnog područja) moraju gostu biti prezentirana u 2 jelovnika, ovisno o godišnjem dobu, ali i na 2 jezika – hrvatskom i engleskom.

U Zagrebačkoj županiji prestižnu oznaku Okusi zagrebačkoga kraja, u vidu ploče koja se postavlja na ulazu u objekt, za sada je dobilo 10 ugostitelja – zaprešićki Restoran Golf, Izletište Suhina u Bestovju, Restoran Ivančić u Jastrebarskom, Ekopark Krašograd i restoran Domaćica u Pisarovini, Bistro Babriga u Velikoj Gorici, Izletište vina Kos-Jurišić u Donjoj Zelini, vrbovečki Hotel Bunčić, Seoski turizam Kezele u Graberju Ivanićkom, ali i dva poznata samoborska gastro odredišta – Gostionica Kod špilje u Otruševcu i Samoborska klet na glavnom samoborskom trgu.

Bila je to prigoda da svoju ploču, u nazočnosti brojnih uzvanika i medija, svečano otkriju i vlasnici Samoborske kleti.

Sve dodatne informacije o izvornoj gastro ponudi širom Hrvatske uskoro će biti dostupne i na portalu www.okusi.hr, koji je u izradi.

Tekst i foto: www.samoborskiglasnik.net